Шоколадний експерт: вчимося вибирати шоколад

шоколад, види шоколаду, вибираємо шоколад,

Шоколад — улюблені ласощі дітей і дорослих. Адже шоколад відмінно піднімає настрій, роблячи нас щасливішими і добрішим. Але чи знаєте ви, з чого готують шоколад? Як відрізнити хороший шоколад від поганого, а як приготувати його самому?

Історія цього популярного десерту почалася 1000 років до н. е.., коли корінні жителі Америки готували собі особливий напій з какао-бобів, званий «чокоатль», що означає «гірка вода». Напій вони вживали в процесі всіляких ритуалів, готували його з додаванням різних трав і спецій.

Пізніше Христофор Колумб привіз какао-боби в Європу, де вони не були оцінені по достоїнству. Вже набагато пізніше, в Іспанії, вченим монахом Бенцоні, були виявлені цілющі властивості шоколаду. З цього моменту кожен виток історії наближав поява цього десерту в нашому повсякденному житті.

Але не кожну солодку плитку можна назвати шоколадом. Давайте на деякий час, перетворимося в шоколадного експерта і спробуємо розібратися в різноманітті вибору солодкого продукту.

Що ховається всередині шоколаду?

Для початку розберемося, з чого виготовляють цю солодкість. Основними інгредієнтами служать терте какао, какао-порошок і какао-масло, як додаток до цього йдуть цукрова пудра, лецитин, ванілін, емульгатори, консерванти. Останнім часом за Гостом дозволяється додавати замість какао-масла еквівалентний рослинний жир, близький за складом і якістю. При цьому на упаковці повинна бути відповідний напис, які саме жири входять в склад. Шоколад з додаванням еквівалента програє за смаковими якостями шоколаду, в якому міститься какао-масло.

Секрет какао-масла

Шматочок натурального шоколаду миттєво розтане у роті, температура його плавлення становить 32°С, а температура тіла 36,6°С. Секрет швидкого танення шоколаду лежить в натуральних жирах, що входять до складу, а саме какао-масла. Шоколад з додаванням еквівалента так само швидко розтане в роті, але смак буде не такий приємний і насичений.

Замість какао-масла в шоколад не рідко додають замінник, це може бути соєвий, соняшниковий, пальмовий або бавовняний жир. Шоколадний експерт категорично заявляє — ні про яку натуральності такого шоколаду не може бути й мови, такий продукт називається кондитерської плиткою. Відносна дешевизна цього продукту дозволяє йому бути затребуваним на нашому ринку.

Як повинен виглядати шоколад?

При покупці шоколаду слід звернути увагу на презентабельність продукту. Не дуже приємно купувати шоколад з білим нальотом або з жирними плямами на упаковці, що нерідко зустрічається влітку. Білий наліт говорить про неправильних умовах зберігання шоколаду, в спеку какао-масло піднімається вгору, що робить вигляд плитки непривабливим.

 

Читайте наші статті:

Корисні й шкідливі продукти

М’ята: лікувальні властивості і протипоказання

Як підвищити і укріпити імунітет?

Після застілля

Жіночий журнал