Різниця між пробіотиками та пребіотиками

Пребіотики чи пробіотики?

Мікрофлора кишечника дуже чутлива, будь-який бактеріальний дисбаланс веде до порушень моторики шлунково-кишкового тракту, розладів або запорів. Справа в тому, що наш кишечник здатний переварити практично будь-яку їжу, але при регулярному порушенні режиму харчування, вживанню важких вуглеводів і великої кількості цукру, навіть в його роботі виникають збої. Щоб відновити природний баланс мікроорганізмів в шлунково-кишковому тракті і налагодити його роботу призначають пробіотики. У чому ж різниця між пробіотиками та пребіотиками?

Навіщо потрібні пребіотики?

Якщо пробіотики є лактобактеріями або просто кажучи живими мікроорганізмами, то пребіотики — по суті низькомолекулярні вуглеводи, ферменти і пептиди. Вони є їжею для бактерій і покращують їх виживання. Що ж краще для нашого організму? Залежить від ситуації.

Біфідобактерії, які нам часто призначають разом з антибіотиками, містяться також в молочних продуктах. Особливість їх споживання в тому, що не всі бактерії добираються до кишечника, багато гинуть в кислому середовищі шлунку. Кожна людина має свій різновид мікроорганізмів в кишечнику, що не дозволяють використовувати один вид бактерій для всіх. Пребіотики більш зручні, адже по суті є їжею для бактерій і не мають протипоказань крім індивідуальної нестерпності. Пребіотики допомагають нам:

  • Усувати запори;
  • Зменшувати кількість стафілококів в шлунково-кишковому тракті;
  • Виробляти вітамін К;
  • Покращувати місцевий імунітет.

У чому користь і шкода для організму?

Міститися пребіотики в рослинних харчових волокнах, екстрактах і антиоксиданти. Ці речовини представлені такими сполуками як лактулоза, рафінозі, пектин та інулін. Їх корисна дія допомагає відновити моторику шлунку і навіть нормалізувати рівень pH. Зазвичай їх додають в раціон після введення корисних комбінацій біфідобактерій щоб поліпшити їх виживання в кислому середовищі шлунку.

Мікроорганізми допомагають ефективно боротися з симптоматикою кишкового нездужання, прибирають метеоризм і здуття. Вони покращують травлення, знижують рівень холестерину, відновлюють пошкоджену мікрофлору кишечника. Їх досить вживати всього 7-10 днів для покращання стану. Корисні бактерії є і в звичайному йогурті і кефірі, але термін їх життєдіяльності вкрай малий. Отримати користь від вживання кисломолочних продуктів можна тільки якщо готувати натуральні йогурти вдома і вживати їх з ще живою мікрофлорою.

 

Читайте наші статті:

Рятуємося від комарів влітку

Чим полоскати хворі зуби?

Дефіцит магнію: причини і профілактика

Заспокійливі трави для хорошого сну