Вино: користь чи шкода?

вино, червоне вине, біле вино, користь вина

Статистика серцево-судинних захворювань у Франції не вкладається в загальновизнані норми. Тоді як весь світ зазнає від інфарктів та інсультів, французькі обивателі рідше за інших страждають від цих хвороб. Явний парадокс, враховуючи, що їх національна кухня не є зразком дієтичного харчування. У чому ж секрет?

Так, саме вино сприятливо впливає на здоров’я французької нації, перекреслюючи все статистичні тенденції. Невелика кількість переважно червоного вина за обідом або вечерею є приємним доповненням до французької харчової смакоти. Крім вина французів несе по життю їх вроджений оптимізм і вміння посміятися над собою, самоіронічно примруживши око. На це зовсім інша історія.

Повернемося до вина. Які ж компоненти в складі вина зводять його в ранг найкорисніших напоїв? Вино містить такі важливі для організму мінерали, як кобальт, фосфор, рубідій, калій, титан, марганець, йод і магній, а також вітаміни групи В, РР і С.

Такий склад обумовлений виноградною природою вина.

Червоне і біле вино традиційно подається до певних страв. Червоне п’ють з гарячими м’ясними стравами, птицею. Біле вино поєднується з фруктами, сирами, рибними стравами. Однак такі рекомендації досить відносні і зовсім не обов’язкові. Кожен дотримується індивідуальних смаків, в тому числі і у виборі вина.

Червоне вино.

Червоні вина виробляються з червоних і синіх сортів винограду. Для приготування червоного вина крім соку використовують кісточки і шкірку. Вони містять таніни (дубильні речовини), які і надають вину характерний терпкий смак і різні відтінки. Червоне вино багато флавоноїдами, які знижують рівень фракції холестерину, ліпопротеїдів низької щільності, що беруть участь в розвитку атеросклерозу. При анемії показано вживання саме червоного вина, яке містить високу кількість заліза.

Біле вино.

Біле вино — похідне білого, і, як не дивно, червоного винограду. Всі сорти винограду при видавлюванні мають безбарвний сік, який і залишається таким, якщо через кілька годин від початку зброджування видалити шкірку і кісточки. Біле вино відразу розливається по пляшках, а червоне вистоюється в бочках протягом 1,5 років і довше. Біле вино має полегшений склад.

Мінуси і плюси.

Якщо говорити про користь вина, то мови йде про його малій кількості і ні в якому разі не про винному достатку.

Скільки вина можна випивати в день, щоб не нашкодити? Щоденна доза не повинна перевищувати 50 м При вживанні більшої кількості цього напою виробляється продукт його обміну, оцтовий альдегід, який накопичується в печінці і в подальшому призводить до розвитку таких захворювань, як жирова хвороба печінки, стеатогепатит, цироз. Змінена печінку продукує такі патогенні продукти обміну, як тригліцериди, ліпопротеїди низької щільності, які надають атеросклеротическое вплив на стінки судин з подальшим розвитком ішемічної хвороби серця, інфарктів, інсультів.

Перспектива.

У винному складі присутній такий компонент, як ресвератрол, який, за даними проведених досліджень, уповільнює ріст пухлин. Крім того, ресвератрол запобігає руйнуванню і гибелі нервових клітин і може допомогти при таких захворюваннях, як хвороба Альцгеймера і Паркінсона.

Кому не можна.

Краще зовсім відмовитися від вина тим, хто хворий на цукровий діабет, так як алкоголь викликає значне коливання цукру в крові. Червоне вино заборонено при високому рівні тригліцеридів, ліпопротеїдів низької щільності, хворим на гіпертонію, при панкреатиті, захворюваннях печінки. Вживання вина при вагітності може призвести до порушення розвитку плоду.

 

Читайте наші статті:

Як позбавитися від алкогольної залежності

Не дайте вірусу вибити вас з колії!

Здорове харчування — здоровий організм.

Їжа як ліки.

Жіночий журнал