Що не можна їсти при діабеті

Діабет та як з ним жити

Одне з найвідоміших і поширених захворювань в останні роки — порушення засвоюваності глюкози. При цукровому діабеті людина відчуває безліч незручностей, серед яких необхідність контролювати свій рівень цукру в крові, а також дотримуватися спеціальної дієти. Хворим не можна їсти звичні нам шкідливі продукти, такі як чіпси, бургери і тістечка. Свобода вибору в їжі для таких людей дуже обмежена. Щоб не відчувати дискомфорту вони повинні дотримуватися строгих рекомендацій в харчуванні.

Рекомендована дієта при діабеті

Людям, які страждають від інсулінової недостатності, категорично не можна вживати алкоголь, напівфабрикати, консерви, солоні і копчені страви. Ці рекомендації створені в першу чергу на досвіді дієтологів, які вже не один рік створюють спеціальне меню для людей з цією проблемою. Діабетикам не рекомендується голодувати, набагато ефективніше для зміни ваги буде перейти на дробове харчування. Раціон повинен бути повноцінним і різноманітним. Основні рекомендації представлені нижче.

Рекомендується:

  • Хліб житній або висівковий близько 100 г на день, знежирене молоко і кисломолочні продукти, гречана, ячна, пшенична та вівсяна каші. Овочі з низьким вмістом вуглеводів (кабачки, капуста, салат, огірки, томати) і кисло-солодкі фрукти.
  • Нежирна яловичина і телятина, язик відварний. Нежирні види риби (відварна, запечена).
  • Рослинні масла (не більше 2-х столових ложок в день), горіхи і насіння в денній нормі (одна жменя).
  • Желе, муси, цукерки на ксиліті, сорбіті або сахарині. Гіркий шоколад.

Виключаються:

  • Вироби із здобного або листкового тіста. Обмеження на вживання манки і рису. Не можна солоні і мариновані овочі, солодкі фрукти (родзинки, банани, фініки, інжир, виноград).
  • Жирні сорти м’яса, качка, гусак, копченості, печінку; більшість ковбас, консерви. Жирні види і сорти риб, солона риба, ікра.
  • М’ясні і кулінарні жири.
  • Варення, цукерки, морозиво.

Додаткові поради по харчуванню

Захворювання розвивається по-різному, в залежності від характеру протікання розрізняють діабет 1 і 2 типу. Людям, страждаючим 1 типом, можна споживати фрукти, ягоди, невелику кількість меду і навіть спиртні напої. Складніше тим, хто страждає легкою або важкою формою ожиріння з запущеним діабетом 2 типу. Хворим рекомендується регулярно вимірювати рівень глюкози в крові, вести список продуктів для свого раціону харчування і бути вкрай уважним до потреб організму. Додати в раціон корисних речовин можна і за допомогою вітамінів і мінералів, для діабетиків випускається спеціальна серія з урахуванням їх потреб. Деякі дієтологи також вважають корисним вживати чорничну пасту. Вважається, що вона допомагає регулювати рівень глюкози в крові і прибирає шкідливий холестерин.

 

Читайте наші статті:

Топ-4 причини літніх прищів

Позбуваємося грибка стопи!

Норми вітаміну Д для організму

Піднімаємо імунітет малюку!