Як боротися з відкладенням солей?

сіль

З віком еластичність сухожиль і волокон сполучної тканини порушуються, і на змінені волокна відкладаються солі. Як це відбувається? Зазвичай здорове волокно складається з колагену. Колаген знаходиться у зв’язку з білком. Але коли в організмі з’являється інфекція, продукти її життєдіяльності погано діють на основу суглобової сумки — колаген і викликають його розпад на проколаген А і колластромин Ст. А що ж таке солі? Організм більше ніж на 70% складається з води. І природно, вода забезпечує обмін солей в організмі, які після участі в обміні речовин виводяться з організму з сечею, потом і ін.

Солі бувають щавлевооцтової кислоти — оксалати. Сечовий кислоти — урати і фосфорної кислоти — фосфати. У здоровому організмі солі взаємопов’язані з захисними білками у вигляді колоїдів. Якщо порівняти з подкисшим молоком, то такі солі вільно проходять через сито. Але якщо порушується дієта, водно-сольовий обмін теж порушується, і сольові колоїди можна порівняти з підігрітим подкисшим молоком. Вони не проходять через сито. І коли в організм потрапляє вірус, колаген розпадається і на його грубі осколки колластромина «чіпляються» вивільнені з зв’язку з захисними білками солі. Чому ж проявляється така «засалювання» сполучної тканини навколосуглобових сумок? Образно кажучи, можна порівняти випали оксалати з кристалами-голками льоду на склі. Урати з камінням — камінням на бруківці, а фосфати — це тане сніг. Ось і подумайте, що буде відчувати хворий, наприклад, подагру, коли на «проблемне місце» — плюснефаланговый суглоб великого пальця ноги, випадуть оксалати? Звичайно, біль. Суглоб опухає, шкіра червоніє, волокна сполучної тканини навколо суглоба грубіють, товщають і під час руху лунає хрускіт. Чим можна допомогти? При оксалурії (оксалати в сечі) треба приймати відвар листя брусниці: 1 ст. ложка на 3 склянки води. Кип’ятити 15 хвилин, дати настоятися 45 хвилин. Процідити. Приймати по одній склянці на день — вранці і ввечері після їди, 2 рази на день. При цьому можна не все. Людям, які хворі, наприклад, оксалурией, необхідно виключити продукти, багаті щавлевою кислотою та її солями: шпинат, буряк, картопля, боби, петрушку, аґрус, чай, кава, какао, шоколад. Виведенню оксалатів з організму сприяють яблука, груші, айва, листя грушевого дерева, винограду, чорної смородини (у вигляді відвару). Можна вживати: білий і чорний хліб, масло тваринне і рослинне, молоко, сир, сметану, яйця, кислі молочні продукти, м’ясо, рибу і птицю у відвареному вигляді (по 150 г через день), страви з круп і тіста, цвітну, білоголову капусту, сочевицю, горох, спаржу, огірки, яблука, груші, абрикоси, персики, виноград, кизил, айву. У добу дозволяється пити близько 2 л рідини, соків зі свіжих овочів і фруктів. Але для кожного виду солей є свої особливості дієт.

Біль у суглобі

Читайте наші статті:

Достатньо в організмі кальцію?

Набряк ніг

Хронический гастрит

Весняний авітаміноз: необхідні вітаміни

Жіночий журнал