Шоколадний експерт: вчимося вибирати шоколад

Шоколадний експерт: вчимося вибирати шоколад

Шоколад - улюблені ласощі дітей і дорослих. Адже шоколад відмінно піднімає настрій, роблячи нас щасливішими і добрішим. Але чи знаєте ви, з чого готують шоколад? Як відрізнити хороший шоколад від поганого, а як приготувати його самому?

Історія цього популярного десерту почалася 1000 років до н. е.., коли корінні жителі Америки готували собі особливий напій з какао-бобів, званий «чокоатль», що означає «гірка вода». Напій вони вживали в процесі всіляких ритуалів, готували його з додаванням різних трав і спецій.

Пізніше Христофор Колумб привіз какао-боби в Європу, де вони не були оцінені по достоїнству. Вже набагато пізніше, в Іспанії, вченим монахом Бенцоні, були виявлені цілющі властивості шоколаду. З цього моменту кожен виток історії наближав поява цього десерту в нашому повсякденному житті.

Але не кожну солодку плитку можна назвати шоколадом. Давайте на деякий час, перетворимося в шоколадного експерта і спробуємо розібратися в різноманітті вибору солодкого продукту.

Що ховається всередині шоколаду?

Для початку розберемося, з чого виготовляють цю солодкість. Основними інгредієнтами служать терте какао, какао-порошок і какао-масло, як додаток до цього йдуть цукрова пудра, лецитин, ванілін, емульгатори, консерванти. Останнім часом за Гостом дозволяється додавати замість какао-масла еквівалентний рослинний жир, близький за складом і якістю. При цьому на упаковці повинна бути відповідний напис, які саме жири входять в склад. Шоколад з додаванням еквівалента програє за смаковими якостями шоколаду, в якому міститься какао-масло.

Секрет какао-масла

Шматочок натурального шоколаду миттєво розтане у роті, температура його плавлення становить 32°С, а температура тіла 36,6°С. Секрет швидкого танення шоколаду лежить в натуральних жирах, що входять до складу, а саме какао-масла. Шоколад з додаванням еквівалента так само швидко розтане в роті, але смак буде не такий приємний і насичений.

Замість какао-масла в шоколад не рідко додають замінник, це може бути соєвий, соняшниковий, пальмовий або бавовняний жир. Шоколадний експерт категорично заявляє - ні про яку натуральності такого шоколаду не може бути й мови, такий продукт називається кондитерської плиткою. Відносна дешевизна цього продукту дозволяє йому бути затребуваним на нашому ринку.

Як повинен виглядати шоколад?

При покупці шоколаду слід звернути увагу на презентабельність продукту. Не дуже приємно купувати шоколад з білим нальотом або з жирними плямами на упаковці, що нерідко зустрічається влітку. Білий наліт говорить про неправильних умовах зберігання шоколаду, в спеку какао-масло піднімається вгору, що робить вигляд плитки непривабливим.

Читайте також: Шоколад і форма для шоколаду: готуємо самі Шоколад з перцем чилі

Ви вже знаєте про безкоштовній електронній розсилці "Поради експертів від А до Я"? Замість того, щоб читати сотні статей з теми, що Вас цікавлять або самостійно їх вишукувати по інформаційним службам, підпишіться на безкоштовну розсилку від наших експертів про найбільш важливі події та тренди » Зараз підписатися безкоштовно! «

Схожі статті:

  • Як грамотно вибирати квіти для посадки

    Як грамотно вибирати квіти для посадки Іноді виникає необхідність у швидкому оформленні квітники, клумби або бордюру на дачі, контейнерів та ящиків на балконах квартир. В такому разі ми купуємо го...

  • Зоряні подарунки: вчимося у відомих людей

    Зоряні подарунки: вчимося у відомих людей Ми стежимо за їхніми життями, ми вивчаємо їх роботи, ми цінуємо їх творчість. Це великі і знамениті люди нашого світу. Що може бути пізнавальними, ніж інф...

  • Світло і тінь: вчимося використовувати різкі контрасти

    Світло і тінь: вчимося використовувати різкі контрасти Там, де є світло, обов'язково буде і тінь. Для фотографії важливо і те, і інше. Фотографуючи, стежте не тільки за освітленими об'єктами - зве...

  • Шоколад з перцем чилі: рецепти напою і кексу

    Шоколад з перцем чилі: рецепти напою і кексу Ви здивуєтеся, але поєднання шоколаду з перцем чилі вважається класичним. Гострі ноти добірного перцю бадьорять і освіжають, а солодкість і терпкість ш...

  • Вчимося слухати співрозмовника, щоб почути його

    Вчимося слухати співрозмовника, щоб почути його Вся наша життя - це нескінченний процес обміну інформацією: ми щось говоримо, про щось говорять. При цьому вважається, що ми майже всі чуємо і нас т...