Калина: корисні властивості і протипоказання

Калина росте як дикоросла невелике дерево. Її можна знайти біля водойм, у місцях, де достатньо вологи. Лікарськими властивостями володіють ягоди, листя та кора дерева. Використовують калину не тільки в медицині, але і в косметології та кулінарії.

Кору заготовляють у квітні, а молоді пагони трохи раніше. Період збирання квіток - травень, коли вони повністю розпустяться. Найголовніше лікарська сировина – ягоди збирають в середині осені. Найкраще плоди збирати після перших морозів, вони будуть найбільш корисні в цей період. Найчастіше ягоди не тільки сушать, а засипають цукром в банку.

Калина: корисні властивості і протипоказання

Корисні лікарські властивості калини

Активно застосовується калина в лікуванні простудних захворювань. Це саме вірне і безпечний засіб при підвищеній температурі, нежиті і кашлю. Вона активно очищає кров, організм від шлаків. Додатково живить вітамінами. Як і спориш, бореться з мікробами.

Глікозид, що входить до складу калини має властивість знеболювати. Настої і відвари потогонны і виводять зайву рідину з організму.

Для використання в косметології калина корисна тим, що в її складі є пектин, танін і ще багато необхідні речовини.

Калину застосовують для лікування ангін, хронічного кашлю, серцевих і судинних захворювань, гіпертонії, геморою. Рослина корисно для печінки, шлунка, відновлює роботу кишечника. І це далеко не повний список.

Застосування калини в лікувальних цілях

Для лікування простудних захворювань застосовують не тільки ягоди, але і кору, і листя калини.

Для лікування респіраторних захворювань, а також для їх профілактики у склянці окропу заварюють дві ложки подрібненої кори. Ставлять на 10 хвилин на вогонь, потім настоюють протягом такого ж кількості часу і проціджують. Для смаку і більшого ефекту замість цукру додають мед і кілька крапель обліпихової олії. Приймають до їжі по половині склянки.

Кора калини рятує від лихоманки. Подрібнену кору в кількості трьох ложок заливають склянкою холодної води і настоюють 10 годин. Після проціджування можна приймати по ложці до їжі.

Дуже корисно просто для профілактики хвороб в зимовий час пити звичайний чай з плодів калини. Кілька ягід розминають, заливають окропом і після того, як трохи охолоне, можна пити. Для смаку додають цукор, бажано трохи. З цукрозамінником чай пити не рекомендують.

Ще кору калини використовують при проблемах з яснами і для зупинки внутрішніх кровотеч. Дві ложки дрібно порізаної корою заливають тільки закипілою водою і ставлять в холодне і темне місце на 10 годин. Настоєм полощуть рот. При кровотечах або будь-яких видах болю приймають всередину по 50 мл Такий же настій застосовують для ванн при шкірних захворюваннях.

Калина: корисні властивості і протипоказання

Наступний настій корисний при неврозах, гіпертонії і виразці. Розтирають свіжі ягоди, заливають теплою водою в кількості однієї склянки і настоюють до двох годин. Після фільтрації ягід додають ще склянку чистої води. Курс лікування складається з одного місяця тричі на день по третині склянки.

Протипоказання калини

У період вагітності й вигодовування груддю від лікування калиною краще відмовитися, так як вона може більше нашкодити дитині, ніж вилікувати жінку. Речовини, які містяться в калині, аналогічні жіночим гормонам, і тому можуть викликати передчасні пологи або стати причиною вад розвитку дитини. Після переробки калина підвищує згортання крові, тому при тромбообразованиях її слід повністю виключити.

При підвищеній кислотності шлунка, артриті, подагрі та захворюваннях нирок лікувальне деревце протипоказано.

Так як ягода містить в собі багато цукру, діабетикам її варто виключити в будь-якому вигляді зі свого меню.

Схожі статті: