Іван-чай: заново відкриваємо його лікувальні властивості

Давно відомо: щоб одержати щось нове – достатньо почати використовувати добре забуте старе. Ми з недавніх пір як певну сенсацію відкриваємо для себе російський чай, який в народі називають простим ім'ям Іван (Іван-чай). Між тим, історія використання на Русі цього чудесного і цілющого рослини налічує століття.

Лікувальні властивості Іван-чаю: вчені настійно рекомендують

Іван-чай: заново відкриваємо його лікувальні властивостіІсторія використання на Русі цього чудесного і цілющого рослини налічує століття.

Населення Росії вживало російський чай здавна. І не без користі для здоров'я. Копорскій чай (саме так, за назвою села під Петербургом, де його виготовляли у великих кількостях, іменували напій з рослини з науковою назвою кипрей вузьколистий) колись був улюбленим напоєм простих росіян. Так і в Європу, Росія експортувала цей напій великими партіями.

Швидше за все, вживати його почали з-за чудесного аромату і відмінного смаку. Але досить швидко народ оцінив і лікувальний ефект цього напою: їм знімали головний біль і лікували різні запалення, напій з зніту бадьорив і відновлював сили. Навряд чи наші предки могли оцінити всі достоїнства це рослини. Народ як завжди інтуїтивно вибрав саме те, що і смачно, і корисно одночасно. Це вже пізніше вчені відкрили в кіпрі узколистном масу корисних і цілющих речовин: великий набір мікроелементів, життєво важливих для людини, цілий арсенал вітамінів. Залізо, марганець, калій, кальцій, цілий комплекс вітамінів В, РР, С – це лише невеликий перелік тих лікувальних речовин у кіпрі, без яких неможливе повноцінне існування людини. Цілющими вважаються практично всі частини цієї рослини: листя, коріння, квітки. По широті використання своїх складових Іван-чай трохи поступається хіба що шипшині.

Лікує кипрей безліч хвороб. Його використовують зовнішньо для промивання ран, в якості примочок і компресів для зняття болю. Відвари і настойки надають допомогу як протизапальний, в'яжучий і потогінний засіб. Допомагає Іван-чай при шлунково-кишкових захворюваннях, порушенні обміну речовин. Кошти з зніту добре піднімають гемоглобін у крові, а з кореневищ цього диво-рослини готують ліки для лікування сифілісу і гонореї. Щоденне вживання російської чаю підвищує імунітет, поповнює нестачу вітамінів в організмі.

Що цінніше: чай або Іван-чай

Іван-чай: заново відкриваємо його лікувальні властивостіНапій з Іван-чаю не містить кофеїну, який шкоди часом приносить набагато більше, ніж користі.

Чай з зніту дуже нагадує звичний чорний чай, в першу чергу, за способом виготовлення сировини і кольором. Між тим, є одна винятково важлива відмінність: напій з Іван-чаю не містить кофеїну, який шкоди часом приносить набагато більше, ніж користі. Досить сказати, що призначення кофеїну в листках деяких рослин – це боротьба з шкідниками!

Іван-чай не тільки повністю вільний від кофеїну, в ньому немає і таких шкідливих для людини речовин, як щавлева кислота і пуринові сполуки, вживання яких порушує обмін речовин. Більш того, свої корисні властивості російський чай зберігає протягом 3 діб, в той час як з остиглого чорного або зеленого чаю все корисне зникає безповоротно.

Іван-чай: протипоказання до застосування

Іван-чай: заново відкриваємо його лікувальні властивостіІван-чай – рідкісна рослина не тільки за своїми цілющими властивостями, але і за зовсім незначної кількості протипоказань. Індивідуальна непереносимість вкрай рідкісна.

Іван-чай – рідкісна рослина не тільки за своїми цілющими властивостями, але і за зовсім незначної кількості протипоказань. Індивідуальна непереносимість вкрай рідкісна.

Для більшої обережності лікарі рекомендують утримуватися від використання коштів з Іван-чаю дітям дошкільного віку. Після консультації лікаря слід приймати кошти з Іван-чаєм і вагітним жінкам. Крім того, небажано його використання одночасно із заспокійливими та жарознижувальними засобами, оскільки він може посилювати їх дію на організм. У всіх інших випадках Іван-чай приносить відчутну користь здоров'ю.

Схожі статті: