Зелені культури - профілактика раку

Зелені культури - профілактика раку

На жаль, діагноз під назвою «рак» сьогодні, як і сотні років тому, продовжує наводити жах на кожного з нас, і в багатьох випадках виправдано: як би далеко не пішла сучасна медицина, ця хвороба ще не всім і не завжди залишає шанси на одужання. Що ми - не володіють глибокими знаннями в питаннях лікування цієї недуги, можемо зробити? Як його уникнути? Найпростіше і доступне - включити в своє меню продукти, визнані вченими по-справжньому ефективними вбивцями раку. Вживати їх потрібно і тим, хто вже зіткнувся з хворобою, і тим, хто не хоче, щоб це сталося.

Більш 50% всіх злоякісних захворювань виникає внаслідок неправильного харчування. Є прямий зв'язок між щоденним меню і випадками захворювання на рак. Неправильне харчування - інфекція (зараження) - зниження опірності організму - ось цикл, який призводить до хвороби. Відсутність достатньої кількості найважливіших елементів, як магній, кальцій, вітамін А (бета-каротину) і інших, поряд з недостатнім споживанням овочів і фруктів призводить до зниження захисних функцій організму і, як наслідок, до серйозних захворювань.

Бета-каротин і вітамін А посилюють роботу в організмі ферментних систем, які знешкоджують надходять разом з їжею в організм токсичні речовини. Нестача вітаміну А сприяє утворенню каменів у сечовому і жовчному міхурах, виникнення захворювань травного тракту, що призводить до серйозних захворювань організму. У передових країнах світу основну увагу приділяють лікуванню захворювань, а профілактиці хвороб та посилення стійкості імунної системи. Якщо у нас вирощують на грядках в основному кріп і петрушку, від сили ще п'ять видів зеленних культур, і цим набір вирощування обмежується, то в тій же Японії вирощують близько 200 видів зеленних культур, таких цінних джерел бета-каротину, як наприклад, різні види салату, різновиди капусти: листова, брокколі, савойська, пекінська капуста, дайкон (у якого вживають в їжу не тільки коренеплоди, але й листя), листова гірчиця, мангольд, крес-салат, шпинат, амарант, хризантема. Тому не випадково найбільша середня тривалість життя саме в Японії. В даний час в Японії панує морквяний «бум», з метою профілактики раку японці вживають моркву в необмеженій кількості. Ось до чого призводить турбота про здоров'я нації. Зеленні культури, крім каротину, містять не менш важливі длн організму вітаміни, амінокислоти, мікроелементи, фітонциди, так необхідні організму для повноцінного харчування. Особливу увагу на своїй дачній ділянці слід приділити вирощування таких культур як кріп, петрушка, селера, фенхель, коріандр, у яких вміст бета-каротину доходить від 10 до 20 мг на 100 г сирої маси. До 10 мг на 100 г сирої маси містять бета-каротин такі пряні трави як базилік, меліса, чабер, естрагон, а також листові овочі: шпинат, щавель, гірчиця листова, крес-салат. Серед ранніх овочів у нас повсюдно вирощується зелений лук на перо. Цибуля ріпчаста містить бета-каротину до 2 мг/100 г, у той час як мало поширені ще у нас сорту багаторічної цибулі: батун, шніт-цибуля та інші містять бета-каротину до 6 мг/100 р. Регулярне вживання зеленних культур сприяє профілактиці раку. Серйозними науковими дослідженнями за кордоном доведено, що бета-каротин, який міститься в моркві та зеленних культур, стримує розвиток раку в 75% випадків, цим пояснюється морквяний «бум» в Японії. Вживання бета-каротину в дозі 30 мг на добу допомагає здоровій людині не захворіти і підтримує імунітет організму до ракових захворювань. У літньо-осінній період і особливо взимку основним джерелом бета-каротину є зеленні культури. Можливості їх вирощування воістину безмежні, навесні і влітку їх можна підсівати як ущільнювачі до основних культур: огірків - листову капусту, кріп, до капусти білоголової - кріп, селера, цибуля, салат, картопля, салат листовий, савойську, пекінську капусту, до цибулі і редьці підсівають шпинат. Селера рекомендується підсаджувати до капусти, його запах відлякує капустяну муху. Суницю і помідори можна ущільнити шпинатом, крес-салатом, петрушкою, ча-бером і незамінним кропом. Капусту кольрабі і редис можна ущільнити кочанным і листовим салатом, шпинатом. Морква добре росте з петрушкою і цибулею, шпинатом, капустою брокколі і майораном. До редьки підсаджують крес-салат. Капусту брокколі, салати і петрушку можна вирощувати на одній гряді. Всі ці культури добре сумісні. В осінньо-зимовий час, взимку і ранньою весною зеленні культури можна вирощувати в кімнаті. Це такі культури як салат листовий, капуста пекінська, крес-салат, шпинат, лобода садова, огіркова трава, кріп, аніс, коріандр, базилік, майоран, чабер, гірчиця листова. Для вирощування цих культур в кімнаті підійде будь-яка ємність (посуд, ящик) і потрібно ще вільне місце на підвіконні, і ви будете забезпечені свіжої вітамінної зеленню круглий рік. У кімнатних умовах свіжу зелень можна також отримати методом вигонки цибулин цибулі, коренеплодів петрушки, селери, столового буряка, цикорію, мангольда, кореневищ багаторічних рослин: цибулі-батун, шніт-цибулі, щавлю. Метод вигонки дозволяє продовжити період споживання свіжої зелені і отримувати врожай пізно восени, взимку і рано навесні. Для допитливого городника можливості для творчості з даними культурами воістину невичерпні.

Схожі статті:

  • Профілактика і лікування онкологічних захворювань

    Японські медики виявили, що ісландський мох в поєднанні із зеленим чаєм і лікарськими травами є прекрасним засобом профілактики та лікування онкологічних захворювань. Візьміть по 2 частини подріб...

  • Профілактика загострень панкреатиту

    За новорічним столом завжди звучать тости про здоров'я. Але як зберегти його у низці новорічних свят з обов'язковими рясними застіллями, які дають велике навантаження на органи травлення, а особл...

  • Профілактика інфаркту міокарда

    Від таких факторів ризику інфаркту, як стать і спадковість, нікуди не дітися. Зате всі інші чинники ризику цілком піддаються зусиллям людини: Підтримуйте в нормі артеріальний тиск (АТ), а також с...

  • Лікування та профілактика виразки дванадцятипалої кишки

    В кишечнику (тонкому і товстому) виразки утворюються в 4 рази частіше, ніж у шлунку. Від виразкової хвороби дванадцятипалої кишки страждають майже 10% населення. У більшості випадків (приблизно 7...

  • Поліп в носі. Лікування і профілактика

    Мазь для профілактики поліпів у носі Після видалення поліпів у носі, для профілактики утворення нових поліпів спробуйте приготувати мазь з трави звіробою. Подрібнити в порошок суху траву звіробою...