Засоби від похмілля

похмелье

Споконвіку наші предки «лікувалися» від похмілля так званими продуктами бродіння: квасом, медовухою, капустяним розсолом (не огірковим!), холодними кислими щами. При цьому обсяг «ліки» має приблизно втричі перевищувати кількість випитого напередодні хмільного. Пити розсіл (квас тощо) треба не залпом, а невеликими порціями, по 150-200 г пошестей. А ось легенда про те, що русичі «виганяли похмілля паром», позбавлена всякої підстави. Слов’янські знахарі добре знали, що з похмілля серцево-судинна система і так працює в авральному режимі і додатковий термічний удар серце може не витримати.

Доктор Айран. Степовики-скотарі, перебравши хмільного, також воліли лікуватися напоями, що містять продукти бродіння. Тільки квас і розсіл були їм невідомі, і пили вони те, що під рукою. Кочівники воліли кумис, айран (їх готували з забродженого кінського,козячого або овечого молока), осілі скотарі Кавказу — кефір. До речі, помічено, що люди, що вживають ці продукти, майже ніколи не відчувають хворобливої тяги до алкоголю.

Поки ще не вино… Інший, не менш улюблений спосіб боротьби з проклятим бодуном — «очищення» з допомогою злегка забродженого яблучного, грушевого або виноградного соку або узвару (простіше кажучи, компоту, звареного без цукру). Досить, кинувши в літр напою жменю цукру, залишити на добу-дві в теплі, і універсальний «алка-зельтцер» готовий. «Цілющий ефект» полягає в надзвичайно потужному проносне дію. Алкогольні токсини виходять з організму буквально «зі свистом»…

Горяни Паміру і Тибету з похмілля вживали відвар червоного пекучого перцю (один стручок на півлітра води, варити на повільному вогні 20-30 хвилин, остудити і випити маленькими порціями по 40-50 г, роблячи між дозами перерви по 5-7 хв.). Бодун проходить практично відразу. Або згадайте рада героя Булгакова, месира Воланда: «Ваше стан вимагає чарки горілки з гарячої та гострої закускою». Наприклад, з тарілкою перченого борщу або під сосиски з кетчупом. Правда, якщо у вас не в порядку шлунок або кишечник (гастрит, коліт, виразка), а також печінка — краще скористайтеся іншим методом.

Подібне — подібним? Греки від ранкових мук рятувалися, сьорбаючи дрібними ковтками сухе або напівсухе червоне вино, розбавлене водою в пропорції 1:1. Такий напій чудово втамовує спрагу, знімає нудоту і сухість у роті, до того ж стабілізує роботу шлунка. Хоча, строго кажучи, медики не рекомендують такий спосіб. Звичка до ранкової опохмелке -прямий шлях до алкоголізму. Лікувати подібне подібним варто тільки в тому випадку, якщо вранці у вас:

> сильно трясуться руки;

> горло наче стягнуто обручем;

> в скронях «стукають молоточки»;

> при вдиху здається, що повітря не потрапляє в легені;

> шумить у вухах; > серце періодично немов дає перебої;

> при найменшому русі головою темніє в очах.

До речі, Ясновельможний князь Потьомкін придумав власне антипохмельное засіб — «вирви око». Це надзвичайно наваристий бульйон з жирної яловичини, міцно посолений і присмачений великою кількістю прянощів — перцю, імбиру, петрушки, кропу і хрону. З’ївши з ранку тарілку такого страви (обов’язково дуже гарячого, так що ледве-ледве в рот можна взяти), Григорій Олексійович майже відразу ж був готовий до трудів праведних. Якщо є хоча б половина перерахованих симптомів, негайно випийте 50 г горілки, а краще — коньяку, перепочиньте, полежте хвилин 30-40, потім випийте ще стільки ж. Якщо вранці не те що пити, а й дивитися на спиртне сил немає, прийміть 2-3 таблетки будь-якого спазмолитика (но-шпа, спазган, спазмалгон) і який-небудь легкий кардіостимулятор (20-30 крапель валокордину на цукор). Ось рецепт найпростішого «антипохмелина»: ввечері, перед тим як лягти спати, прийміть по таблетці анальгіну і аспірину і запийте їх содовим розчином (половина чайної ложки харчової соди на півсклянки води).

 

Читайте наші статті:

Гінкго і ехінацея підвищать імунітет

Тренування м’язів спини і живота

Як кинути пити?

Весна – сезон авітамінозу

Жіночий журнал
http://vilebrequin.com.ua/