Правильне харчування підвищить імунітет

їжа

Правильне харчування допоможе підвищити опірність організму до захворювань. Воно повинно бути збалансованим, адже організму потрібні білки, і жири, і вуглеводи. Особливу увагу слід приділити білків, тому що імуноглобуліни, що забезпечують стійкість організму, представляють собою білки, а для їх синтезу необхідно достатню кількість амінокислот. При дефіциті яких-небудь амінокислот імунні клітини (лімфоцити), які синтезують імуноглобуліни, будуть не в змозі побудувати нормальні імуноглобуліни в потрібному для імунної відповіді кількості. Білкові продукти тваринного походження (м’ясо, птицю, рибу, морепродукти, яйця) є досить 2-3 рази в тиждень. Ненасичені жирні кислоти, що містяться в рибі і морепродуктах, набагато підвищують захисні сили організму. Дієтологи стверджують, що підвищити імунітет допоможуть і перепелині яйця, які потрібно з’їдати сирими натщесерце по кілька штук. Відсутність тваринного білка можна заповнити білковими продуктами рослинного і молочного походження (горох, боби, квасоля, сир, сир).

Для формування імунітету необхідні та жири, тому не варто виключати з раціону яловиче, бараняче і свиняче сало, вершкове масло, жир домашніх птахів. Хоча ми не можемо обходитися без жиру, основного постачальника енергії, все ж головними енергетичними постачальниками є вуглеводи, особливо ті, які містяться в зерні, фруктах і овочах. Вуглеводи організму потрібні різні: і быстроусвояемые (цукру), і повільно засвоювані (крохмаль), і баластні (клітковина для нормального травлення). Вони, так само як білки і жири, необхідні для синтезу нових клітин. Лікарі нагадують, що велика кількість білків створює проблеми їх перетравлення і виведення продуктів розпаду, перевантажує шлунково-кишковий тракт і нирки, надлишок жирів пригнічує імунітет, а надлишок вуглеводів — прямий шлях до ожиріння, яке є ще більшим ворогом імунітету, ніж надмірна худорба.

Основу раціону повинні складати крупи, овочі і фрукти. Огірки, томати, кабачки, зелений горошок -в них міститься величезна кількість вітамінів і клітковини, яка регулює роботу кишечника, що грає важливу роль у формуванні імунітету. Як можна частіше включайте в раціон брокколі, моркву, молочні продукти з біодобавками, полуницю, гарбуз, кедрові горіхи, м’ясо індички, цитрусові. Додавайте в їжу більше зелені — петрушки, кропу, коріння і листя селери. Дуже корисне постійне вживання гарбуза, кабачків, патисонів. Запивати їжу дієтологи рекомендують тільки теплими (не холодними) солодкими напоями. Холодні, солодкі, газовані напої порушують процес травлення.

Рекомендується щотижня або хоча б раз в 10 днів проводити розвантажувальні дні. Можна просто виключити в цей день зі свого раціону дріжджові та здобні борошняні вироби, можна влаштувати кефірно-огіркову (або яблучну) розвантаження. Головне — дати своєму шлунково-кишковому тракту відпочити. Увага! Дієтологи застерігають: не їжте продукти, заражені цвіллю або гниллю! Так ви убезпечите себе від отрут, які виробляє цвіль. Подібних отрут близько 100 видів, а один з них — афлактоксин — викликає рак печінки.

 

Читайте наші статті:

Лікувальні властивості і протипоказання конюшини

Підмор: лікувальні властивості і протипоказання

Топінамбур: лікувальні властивості і протипоказання

Спориш: лікувальні властивості і протипоказання

Жіночий журнал
http://vilebrequin.com.ua/