Очищаємо організм після зими

Очищаємо організм після зими

У нашому кліматі ми просто не можемо обійтися взимку без тваринних білків і жирів (м'яса, сала й масла), а також легко засвоюваних вуглеводів - цукру, варення, випічки і макаронів. Так ми за зиму не тільки набираємо вагу, але і забруднюємо організм шлаками - зовсім не корисними кінцевими продуктами травлення. Ми, зрозуміло, не ескімоси і не чукчі, які довгої полярної взимку харчуються переважно жирами, а вітаміни споживають з кров'ю та сирим м'ясом оленів, яке досить легко прожувати і засвоїти. Харчування тваринними жирами, м'ясом і рибою залишає в організмі багато токсичних шлаків (просто отрут) і вільних радикалів, які при взаємодії з іншими молекулами теж можуть утворювати токсичні сполуки. З настанням весняного тепла потрібно обов'язково змінювати раціон харчування і частіше вживати продукти, які добре очищують організм від залишків шкідливої їжі і токсинів. Наш організм - свого роду біохімічний реактор з фільтром на виході. Кожен день він переробляє велику кількість їжі і перетворює її в калорії для тепла і будівельний матеріал для оновлення тканин. При харчуванні м'ясом і тваринами жирами шкідливі речовини затримуються в нашому організмі і, накопичуючись день за днем, поступово засмічують «фільтр». Це призводить до порушення його функцій і життєво важливих систем, і може спричинити різні захворювання. Православний Великий піст у давнину як не можна краще сприяв очищенню організму від шлаків, але цієї традиції дотримуються сьогодні небагато. На щастя, існують продукти-«чистильники», які при розумному вживанні здійснюють «генеральне прибирання» нашого організму. Перерахуємо лише деякі з них. ЧАСНИК - доступний всім і кожному. Правда, у дам і молоді він не в честі з-за різкого запаху, але його можна їсти і на ніч, щоб до ранку ніякого запаху не залишилося. Часник має властивість стимулювати секрецію біологічно активного селену і сірки - двох дуже важливих компонентів для процесу діток-сикации. Крім того, часник містить 38 антибактеріальних, антипаразитных і протигрибкових компонентів, що дозволить не тільки вивести харчові токсини, але й усунути негативні наслідки їх вживання. До речі, навесні з'являється у продажу «ведмежий часник» - черемша. Вона володіє схожими властивостями, тільки ще більш цілюща. Варто лише нагадати, що при колітах та інших виразках кишечника ні часником, ні черемшею надто захоплюватися не можна. ЗЕЛЕНЬ недарма споконвіку додають в їжу, адже вона не тільки прикрашає страву, але і сприяє травленню. Петрушка, шпинат, кріп, кінза і будь-які салати відмінно справляються з очищенням травної системи. У них є хлорофіл, який перешкоджає розмноженню шкідливих бактерій, а також рослинна клітковина, яка допоможе зв'язувати токсини та виводити їх з організму природним чином. ЦИТРУСОВІ - не просто ласощі, але й ліки. Починайте свій день з апельсина, і ваш організм скаже вам спасибі. Лимоном і лаймом можна приправляти рибу і салати. Вітамін С, яким багаті цитрусові, офіційно визнаний вченими одним з найважливіших вітамінів, які беруть участь у детоксикації організму. Але не потрібно забувати, що отримувати його краще не з таблеток, а з натуральних продуктів - регулярно і в чималих кількостях. З фруктів, крім цитрусових, навесні підійде для очищення організму, наприклад, авокадо. ОВОЧІ споживаємо тільки свіжі, хоча навесні вони найдорожчі. Але не нехтуйте і замороженими овочами - брокколі, брюссельської капустою, білокачанної, кольоровий, спаржею. Набагато дешевше цибулю, буряк і моркву. Якщо цих продуктів буде достатня кількість у вашому раціоні, шлунково-кишковий тракт буде працювати як годинник і позбавить ваш організм від непотрібного баласту в обміні речовин. МОРСЬКА КАПУСТА багата альгинатами - природними энтеросорбентами,здатними зв'язувати і виводити з організму радіонукліди, токсини, бактерії, солі важких металів, надлишки холестерину. Тому морська капуста (ламінарія) один з кращих засобів-«чистильників» нашого організму. До того ж вона володіє лужним ефектом, що благотворно впливає на імунітет і на стан здоров'я в цілому, оскільки більшість з нас сьогодні їсть багато закисляющих організм продуктів. Салати ранньою весною корисніше всього заправляти оливковою олією. Ну і найприємніші з очищення організму - насіння гарбуза і соняшника, будь-які горіхи (за винятком арахісу). Чай краще пити зелений або будь фіточай, але чай з трав, за винятком іван-чаю (зніту), можна пити тільки один місяць, щоб уникнути небажаних наслідків.

Юрій ГУЗИК, зав. відділенням гігієни харчування ДУ «Мінський обласний центр гігієни, епідеміології і громадського здоров'я» Джерело: «Здоров'я плюс» № 1(7),2014

Схожі статті:

  • Як вивести солі з організму?

    Добре розчиняють солі настої з споришу, польового хвоща, гарбузових хвостів, мучниці, шабельника болотного, кавунових кірок. Настій з кавунових кірок — 1 ст. л. свіжих або 1 ч. л. сухих кавунових...

  • Очищення організму в домашніх умовах

    «ГЕНЕРАЛЬНЕ ПРИБИРАННЯ»-ПРОФІЛАКТИКА ХВОРОБ Так закладено природою: у кожному з нас з часом накопичуються продукти переробки метаболізму (шлаки і токсини, які негативно впливають на органи і сист...

  • Засмітився організм

    В ПОЛОНІ поганої екології Давно написані стоси томів про те, що нинішній стан навколишнього середовища згубно для нашого здоров'я - організм трохи не щогодини засмічується. Чим саме - про це нижч...

  • Сорбенти для очищення організму

    Сорбенти - це речовини, які поглинають та втримують різні сполуки, в основному розчинені у воді. Завдяки цій властивості вони широко застосовуються в медицині для очищення організму від токсинів....

  • Комплекс вправ допомагає активізувати процес реабілітації хворих після інсульту

    Гімнастика застосовується при помірних і легких рухових порушеннях. 1. Вихідне положення (в. п.) — сидячи, руки зігніть в ліктьових суглобах. В середньому і повільному темпі «ходите» 2-3 хвилини....