Корисні й шкідливі продукти

Корисні й шкідливі продукти

Середньовічний лікар Парацельс сказав: «Все - отрута, все - ліки; те й інше визначає доза». Ця мудрість відноситься не тільки до таблеткам або відварів і настоїв лікарських трав, але і до продуктів харчування.

вся справа в кількості!

За останні десятиліття були опубліковані тисячі результатів різних досліджень, які заносили певні продукти в «червоний» список, то оголошували їх мало не панацеєю від усіх недуг. Істина, як завжди, посередині.

Реабілітовані жири

Спочатку найлютішим ворогом оголосили холестерин і жир взагалі і настійно рекомендували уникати вершкового масла, сала, яєць. Потім розібралися, що бувають корисні ліпопротеїди високої щільності, які необхідні для нормальної роботи нервової системи та ендокринних залоз, і небезпечні для судин ліпопротеїди низької щільності. Виявилося, що в натуральних тваринних продуктах містяться речовини, які регулюють жировий обмін, - вітаміни А, Е і D, фосфоліпіди, жирні кислоти. Шкода від присутнього в них холестерину збалансований іншими сполуками. Тваринні жири були реабілітовані. Наприклад, сало. У нього є необхідні для нервової системи і залоз внутрішньої секреції арахідонова кислота, селен, лецитин, вітаміни А і Є. Те ж саме і з вершковим маслом, сметаною, яєчним жовтком. Вживати ці продукти в їжу потрібно, але дотримуючись міри. Це пов'язано з досить високою калорійністю жирів. Сало і масло корисні, тільки якщо вони не піддалися термічній обробці, насамперед смаженні. Рекомендована норма, яку небажано перевищувати, для сала й масла становить 20-30 г на добу, для яєць - 3-5 шт. на тиждень, жирної сметани - 1 -2 ст. л в день. Уважно читайте етикетки знежирених продуктів - йогуртів, сирків, десертів. Нерідко, щоб компенсувати збіднений смак і втрату консистенції після видалення жирів, в них додають більше цукру, крохмалю, а також всілякі штучні добавки. В такому разі набагато корисніше з'їсти звичайний продукт, ніж його знежирену версію.

Солодке для мозку

Цукор - ще один продукт, який справедливо включений у більшість списків шкідливої для здоров'я їжі. Ті неймовірні кількості солодощів, які сучасна людина споживає щодня, знаходяться за всіма розумними межами. Справа не тільки в 2-3 ложечку цукру, розчиненого у чаї, або цукерках з тістечками. Його додають навіть на продукти, де він зовсім ніби й не потрібен - кетчупи, соуси, молочні продукти, фруктові соки, хліб і навіть напівфабрикати. Ми стали в буквальному сенсі залежні від цукру, навіть не помічаючи надмірної солодощі того, що їмо. Як результат - епідемія ожиріння, особливо у дітей, і величезний зростання захворюваності на діабет. Обмежити цукор потрібно обов'язково, але виключати його зовсім не можна! Глюкоза - це основне джерело енергії для нашого тіла і, найголовніше, для головного мозку. Коли її надходить недостатньо, людина відчуває занепад сил, порушення концентрації уваги, зниження пам'яті. Всесвітня організація равоохранения, грунтуючись на дослідженнях, рекомендує з'їдати не більше 30 г або 6 ч. л. цукру в день. Це включає і прихований цукор в продуктах харчування. Солодкі фрукти і мед теж входять в цю кількість. В ідеалі ж глюкозу потрібно отримувати не з рафінованого цукру, а з фруктів, овочів, коренеплодів, круп. Вони відносяться до джерел повільних Цукрів, не викликають різких сплесків викиду інсуліну. Дієти з повним виключенням вуглеводів (кремлівська, білкова, Аткінса та інші) небезпечні для здоров'я!

Інші «небезпечні» родукты

Жири і цукру - не єдині харчові продукти, для яких існує тонка грань у кількості, перехід через яку робить їх шкідливими. • М'ясо, птиця і риба-основні джерела повноцінних білків. Добова норма білків - 1,5 г на кожен кілограм ваги. Замінити тваринні білки рослинними можна, але потрібно робити це грамотно, оскільки в овочах і бобових білковий склад неповноцінний. Потрібно правильно комбінувати рослинні продукти, щоб отримати весь спектр амінокислот. Це стосується вегетаріанців. Звичайній людині треба вибирати нежирні сорти м'яса, уникати ковбас і напівфабрикатів, у яких дуже багато жиру, солі та інших добавок. Не перевищуйте рекомендовану норму білків, оскільки це загрожує підвищеним ризиком таких захворювань, як сечокам'яна хвороба подагра. Всесвітня організація охорони здоров'я рекомендує з'їдати не більше 30 г, або б ч. л. цукру в день включає і прихований цукор в продуктах харчування. Солодкі фрукти і мед теж входять в цю кількість. • Кава, завдяки високому вмісту кофеїну, бадьорить, підтримує тонус судин, покращує мозкову діяльність. Рекомендована безпечна доза - 2 чашки напою в день. Виключити каву, а також міцний чорний чай, в якому кофеїну навіть більше, потрібно при гіпертонії, підвищеної нервової збудливості, виразці шлунка і загостренні гастриту (кофеїн збільшує секрецію шлункового соку). Пам'ятайте також, що чимало кофеїну міститься в газованих напоях і енергетиках, які бажано взагалі не вживати. • Сіль, поряд з цукром, в сучасному світі вживається в кількостях, багаторазово перевищують фізіологічну норму. Замість 5 г (1 ч. л.) середньостатистична людина з'їдає 20 г і більше! Натрій і хлор нам життєво необхідні, і якщо слідувати повністю безсольовій дієті, виникнуть серйозні проблеми з нервової і травної системою. Надлишок же її призводить до розвитку гіпертонії і захворювань суглобів і хребта.

Шкідливі продукти, які необхідно виключити з харчування

Деякі продукти не просто є порожніми калоріями, але часто містять небезпечні для організму сполуки. Їх треба без жалю прибрати зі свого раціону на благо здоров'я. Солодкі газованої води. За дуже рідкісним винятком у них немає нічого корисного. Це просто газована вода, в якій розчинені величезну кількість цукру чи його замінників, ароматизатори, барвники і смакові добавки. Зате вони містять небезпечну для зубів і кісток ортофосфорну кислоту, дратують шлунок і, найголовніше, підвищують ризик ожиріння і діабету. Трансжири. Холестерину в них немає, але для судин вони небезпечніші, ніж сало чи масло. Вже доведена їх роль у розвитку атеросклерозу і діабету. Основні джерела - більшість фабричних випічки, багато солодощі і напівфабрикати. Снеки. За цим іноземним словом ховаються непотрібні і навіть шкідливі калорійні перекуси - всілякі чіпси, солоні горішки, солодкі батончики. Краще вгамовувати голод саморобними сухариками або шматочками овочів і фруктів, а іноді просто випити склянку води. Лікар-дієтолог Надія ДОБРЯКОВА Джерело: Лечебник, №11, 2015р

Схожі статті:

  • Корисні й шкідливі продукти для зубів

    Солодощі негативно позначаються на стані зубів. Але таку властивість мають не одні вони. Давайте перш ніж перерахувати корисні продукти, поговоримо і про шкідливі. В першу чергу відмовтеся від га...

  • Абрикоси. Чим корисні?

    В абрикосах дуже багато "внутрішній зміст". Так, наявність у плодах великої кількості калію і заліза обумовлює їх незаперечну лікарську цінність при недокрів'ї і захворюваннях серцево-судинної си...

  • Корисні рецепти з малиною

    Для профілактики і лікування простудних захворювань: 1.Настій з листя малини: 2 ст. л. сухого подрібненого сировини залити 2 склянками окропу. Настоювати під кришкою 2-3 години, процідити. Пити п...

  • Горобина червона. Корисні властивості

    Горобина червона: для здоров'я ягода прекрасна Про лікувальні властивості червоної горобини знали ще наші далекі-далекі предки. З її допомогою хворі назавжди зцілялися від недокрів'я, ниркових не...

  • Морошка. Корисні властивості

    У народі морошку називають ведмежатником або малинник жовтим через схожість її ягідок з плодами малини. В 100 г ягід морошки міститься денна норма аскорбінової кислоти, необхідна для нормальної р...