Капуста

Капуста

Білокачанна капуста

Антиоксиданти, у великій кількості присутні в капусті, захищають клітини головного мозку від вільних радикалів, що заважають мозку виконувати свої функції. За змістом білкових речовин білокачанна капуста обігнала багато коренеплідні овочі. Є особливий «капустяний білок» — вітамін, який сприяє лікуванню від виразкової хвороби шлунка і кишечника. Рекомендується капуста при безсонні, захворюваннях нервової системи, занепаді сил. Білокачанна капуста — істотне джерело вітаміну С. В 100 г капусти влітку і восени міститься 45 мг цього вітаміну. Є в капусті і вітаміни групи В (значна їх частина зберігається у квашеній капусті). З мінеральних речовин містяться калій, кальцій, фосфор. Капуста будь-яких сортів малокалорійна, тому дієтологи охоче рекомендують її — свіжу і тушковану — в програмах зниження ваги. Вона містить багато клітковини, підвищує виділення шлункового соку.

Корисні речовини в білокачанній капусті

вітаміни В1, В3, В5, В6, С, Е, К, U, бета-каротин, біотин, фолієва кислота; залізо, йод, калій, кальцій, магній, марганець, селен, фосфор, цинк; клітковина

Цілюща сила капусти

Капуста здавна відома своїми лікувальними властивостями. Вона стимулює обмін речовин в організмі і володіє протизапальним ефектом. Капустяний сік сприятливо діє на функцію шлунка і кишечника, нормалізує їх мікрофлору. Його рекомендується пити при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, при гастриті зі зниженою кислотністю, коліті, холециститі. Приймати капустяний сік слід теплим по половині склянки 2-3 рази на день за 20-30 хвилин до їди (при гарній переносимості разову дозу поступово доводять до 1 склянки). Курс лікування становить 1-2 місяці. Свіжий сік можна зберігати в холодильнику в скляній, фаянсової або емальованому посуді не більше 2 діб. Вітаміни С і Р, якими багата капуста, зміцнюють судини, тому при атеросклерозі, гіпертонії, іше-мічної хвороби серця її корисно вживати у свіжому вигляді. При запальних захворюваннях дихальних шляхів п'ють відвар капусти з медом по чверті-третині склянки 3-4 рази на день. Особливо корисна капуста при цукровому діабеті (вона знижує цукор у крові) і ожирінні, так як до складу капусти входить тартронова кислота, яка гальмує перетворення вуглеводів на жири і перешкоджає відкладенню холестерину. Але, на жаль, тартронова кислота руйнується при тепловій обробці, тому користь матиме лише свіжа капуста.

Візьміть на замітку При атеросклерозі ефективний свіжий капустяний сік, що приймається по Уг склянки 3 рази на день за 20 хв до їди.

Капуста: користь у кожному сорті

Капуста з'явилася на російському столі дуже давно, багато століть тому. Весняною порою квашена або ще збереглася з осені, вона була чи не головним джерелом вітамінів на селянському столі. У наші дні у білоголової капусти з'явилися заморські конкуренти. НАША ЙОДНА Це зараз капуста здається нам такою звичною їжею, а були часи, коли в Стародавньому Римі її подавали патриціям після розкішних обідів як вишукане ласощі. Стародавні історики, лікарі і поети співали цього овочу захоплені дифірамби. І не випадково. Адже в ній міститься цілий ряд вітамінів і корисних речовин, наприклад фосфору, калію, кальцію, а ще фолієва кислота, корисна майбутнім мамам. Цікаво й те, що в квашеному вигляді капуста була одним з перших вітамінних продуктів, який брали з собою в дорогу мандрівники. Джеймс Кук говорив, що відкрити Гавайські острови йому допомогла саме кисла капуста - щоденна її порція врятувала моряків від цинги. Білокачанна капуста хороша і після теплової обробки, а ось червонокачанну краще їсти в свіжому вигляді. Наприклад, в салатах з додаванням оливкової олії. Але якщо все ж таки вирішите її зварити - обов'язково додайте трохи сухого вина або оцту, інакше вона втратить свій насичений колір і стане неаппетитной. Про безперечну КОРИСТЬ КАПУСТИ ГОВОРИТЬ той ФАКТ, ЩО В ДАВНИНУ ВОНА ЗАСТОСОВУВАЛАСЬ ЯК ЛІКИ. ВВАЖАЄТЬСЯ, ЩО В РІЧНИЙ РАЦІОН ЛЮДИНИ ПОВИННО ВХОДИТИ 30-40 кг капусти! ЗАМОРСЬКА КОРИСНА Ще кілька років тому ми могли зустріти їх лише на екрані телевізора, а зараз ось вони, різні сорти капусти - брокколі, цвітна, брюссельська, - лежать на прилавках магазинів. Але багато господинь поки все так і не знаходять їм застосування. А даремно. Наприклад, брюссельська -рекордсмен серед усіх сортів капусти за змістом вітаміну С. Для дитячого харчування найкориснішою вважається брокколі - вона найлегше засвоюється. Її можна запікати, варити, смажити. Вона відмінно поєднується з макаронами, хороша для супів, особливо супів-пюре. На цвітну капусту варто звернути увагу тим, у кого пустують нерви, і з розумовими перевантаженнями вона допоможе впоратися. Крім того, в ній багато білка. Цвітну капусту можна не тільки варити або гасити, але і маринувати. І все ж не забувайте, що найкращим і найкориснішим способом теплової обробки для будь-якого сорти капусти залишається варіння на пару. Вибираємо кращу капусту Нехай головним чинником для вас при виборі будь-якого сорту капусти буде її зовнішній вигляд. Листя білокачанної повинні виглядати свіжими. Качан вибирайте досить щільний, міцний, при натисканні він не повинен деформуватися. При виборі кольорової капусти візьміть той качанчик, який здається занадто важким для своїх розмірів, при цьому суцвіття повинні бути без плям і щільно притиснуті один до одного. Найкращі представники брокколі - міцненькі, темно-зеленого або злегка пурпурного кольору, але не жовті і ні в якому разі не м'які. Для брюссельської капусти важливий розмір. Чим качанчики менше - тим краще. Великі можуть виявитися сухуватими і гірчити.

Схожі статті:

  • Брюссельська капуста

    КАПУСТА БРЮССЕЛЬСЬКА Насамперед, це чудовий поживний, дієтичний і в багатьох відносинах лікувальний продукт. Він заслужено користується підвищеним попитом і широко культивується в середній смузі...

  • Водорості норі або морська капуста

    Кращий джерело мікроелементів Багатьом відомо про величезну користь японських водоростей норі. Але в супермаркеті вони коштують дуже дорого. Чи можна їх замінити морською капустою? Лікарі і вчені...

  • Лікування капустою

    Будь-яка капуста корисна. Цей овоч містить повний набір мікроелементів, необхідних людині. А за кількістю вітаміну С капуста і зовсім рекордсмен. Особливо багато цього вітаміну в квашень білокача...

  • Вирощуємо пекінську капусту

    Вирощуємо пекінську капусту Пекінська капуста - корисний і дуже смачний сорт капусти, так часто зустрічається в салаті "Цезар". Про особливості вирощування і властивості цієї завезеної до нас з Яп...

  • Як боротися з мігренню

    З мігренню можна і треба боротися Перемогти мігрень не так просто, але це можливо. Характерна ознака цієї хвороби - головний біль, яка проявляє себе нападами і частіше локалізується тільки з одно...