Ягоди годжі: користь і шкода

Ягоди годжі: користь і шкода

У погонів за здоров'ям! На цьому природному бажанні громадян виросло не одне покоління недобросовісних рекламодавців і відвертих шахраїв. Вони пропонують не тільки «чудодійні» препарати, але і якусь чарівну їжу, яка нібито володіє масою корисних властивостей. Пропоную поговорити про помилки, пов'язаних з так званими «суперфудами».

Користь ягід годжі: між їжею та ліками

Невідоме завжди привабливо. Дійсно, якщо до середини-кінця 90-х років минулого століття росіяни розуміли, чим відрізняється просто їжа від гарної їжі, то поняття «суперфуды» («фуд» - від англ. food - їжа) сприймалася як щось екзотичне. Так звана «супереда» - це продукти, що містять більш високий відсоток мінеральних речовин, антиоксидантів, вітамінів і клітковини, ніж інші види їжі. Найчастіше це насіння, водорості, ягоди та інші частини рослин. Більшість натуральних продуктів доводиться везти з важкодоступних місць, так що доходять до споживача порошки, продукти сушіння, соки, витяжки. Правильніше було б називати суперфуды харчовими добавками природного походження.

Годжі - дерево щастя?

Дух захоплює, коли читаєш про те, як багато користі можуть принести плоди китайського кущів дерези. На жаль, багато чого з того, що буде перераховано нижче, потребує приставці «нібито». Наукового підтвердження безліч рекламованих корисних властивостей не отримало. За твердженням продавців, ягоди годжі знижують кров'яний тиск, рівень цукру в крові, покращують і оновлюють кров, лікують печінку, серцево-судинні захворювання, можуть позбавити чоловіка і жінку від безпліддя. Постійне вживання ягід продовжує молодість і сприяє довголіттю, поліпшується травлення, підвищується тонус і витривалість всього організму... Але найголовніше рекламний прийом: ягоди Годжі - потужний засіб для спалювання підшкірного жиру.

Відміну годжі від «вовчих ягід»

Вважається, що цілющими властивостями володіють плоди тільки китайською або тибетської дерези. Існує і російський варіант екзотичного чагарнику, в народі його плоди називають «вовчі ягоди» (запах рослини може стати причиною нежиті та кашлю, а якщо спробувати ризикнути, то виникають симптоми отруєння). До китайським плодам дерези це не відноситься. З іншого боку, де гарантія, що замість суперфуда з Піднебесної споживачеві не підсунуть фальшивку. До речі, плоди цього чагарника вирощують не тільки в Китаї, але і в Тибеті, Монголії та інших країнах. Згідно з стародавніми китайськими легендами «червоний алмаз» або «дерево щастя» гальмують старіння, так як вбивають «шкідливий кисень», тобто діють як антиоксидант. Подібна дія ягід доведено науково, але наділяють вони молодістю - велике питання. Антиоксидантів безліч і на російських прилавках (ті ж бобові, горіхи, морква, червоний перець...) до Речі, легенди легендами, а в самій Піднебесній рекомендації до застосування плодів Годжі носять досить обмежений характер. Що стосується ефекту схуднення, то він явно «притягнутий за вуха». На сьогоднішній день ще не з'явилося таке корисне речовина, яка б гарантовано спалювало жири шкідливі ж існують). Ягоди Годжі володіють сечогінним ефектом, звідси і втрата ваги. Тобто якщо вести малорухливий спосіб життя і харчуватися неправильно, диво-плоди не допоможуть.

Маркетинговий хід?

Так чому ж люди платять завищену ціну і купують ягоди Годжі? Справа в тому, що натуральні плоди дерези містять багато корисних речовин. Це і вітаміни, і мікроелементи, і амінокислоти, які зміцнюють імунітет... Природно, вони покращують обмін речовин, тонізують і в цілому дійсно сповільнюють процеси старіння. Окремо слід зазначити профілактику онкологічних захворювань. Це дійсно доведено науково. Більш того, саме з цією метою вітчизняні аграрії почали розводити культуру в Росії. Висновок очевидний: як допоміжний засіб натуральні (до речі, досить дорогі) ягоди Годжі внесуть істотний внесок в скарбничку здоров'я. Як панацея - це рекламний трюк. Сушені ягоди рекомендується вживати у вигляді чаїв, настоїв не більше жмені в день.

Шкоду ягід годжі

Коли ягоди годжі можуть бути шкідливі? Безконтрольне їх прийом може завдати шкоди. Так само як і вживання ягід годжі під час вагітності та лактації. Олег Дорофєєв Джерело: Народний лікар, №18, 2015р

Схожі статті:

  • Сіль і цукор. Користь чи шкода?

    Сіль і цукор часто називають «білою смертю» ? В яких кількостях можна вживати їх, щоб не нашкодити здоров'ю? Як сіль, так і цукор необхідні організму, але в помірних кількостях. Давайте спочатку...

  • Вино: користь і шкода

    Корисно пити вино? Отрута і користь напою визначаються кількістю Найбільше вина п'ють французи - 45,6 л на людину е рік, на другому місці португальці - 42 л, жителі Швейцарії та Італії - 38-39 л,...

  • Пиво: користь і шкода

    Досить часто можна зустрітися з переконанням, що пиво корисне для здоров'я. Чи Так це насправді? Давайте розглянемо всі достоїнства і недоліки цього хмільного напою. Склад пива Традиційно основно...

  • Користь і шкода для шлунка

    Що для шлунка добре: Правильне харчування Їжте більше тушкованих овочів, молочних продуктів, каш, відварного м'яса і риби (лікарі стверджують, що ризик розвитку раку стравоходу, шлунка, товстої к...

  • Сало. Користь і шкода

    Кілька скибочок сала 2-3 рази в тиждень чудово підтримають загальний тонус організму та імунітет, особливо якщо на гарнір до них приготувати овочевий салат, заправлений нерафінованою соняшниковою...