Харчування при захворюваннях щитовидної залози

Приём пищи

Про особливості харчування при захворюваннях щитовидки наша розмова з дієтологом-консультантом Оксаною Анатоліївною СМИРНОВОЇ (р. Харків). – Наскільки важлива дієта при такій патології? На що потрібно звертати увагу? – Збої в роботі щитовидної залози залежать від багатьох факторів. Це і погана екологія, і наявність різних хронічних захворювань, і стреси. Серйозну негативну роль відіграє дефіцит йоду. Саме з цієї причини велика роль у лікуванні такого роду хвороб приділяється харчуванню. Вибір дієти безпосередньо залежить від того, який вид захворювання має щитовидка, але при будь-якому з них харчування має бути дробовим, до шести разів на день. Це важливо, так як їжа стимулює цю залозу до виробництва гормонів.

– Які особливості дієти при гіпотиреозі? – В цьому випадку всі процеси в організмі сповільнені через брак виробляють енергію гормонів. Таким хворим рекомендується низькокалорійна дієта. Необхідно зменшити кількість споживаних жирів, вуглеводів, виключити продукти з високим вмістом холестерину. Щоб уникнути набряків – треба принизити кількість солі. У раціоні має бути переважно білкова їжа (відварне м’ясо, кисломолочні продукти), різні каші, овочі та фрукти. Слід виключити солодощі, газовані напої, консервовані, солоні, пряні, копчені продукти, каву та алкоголь. Якщо є набряки, раджу пити відвар брусничного листа: 1 ч. л. сухої подрібненої сировини залити 1 ст. води, кип’ятити 10 хвилин на малому вогні, охолодити і пити по півсклянки за 20 хвилин перед їжею до поліпшення стану. – А як вибудовувати свій раціон пригипертиреозе? – Перш за все, необхідно виключити продукти, що містять йод. А ось білків, вітамінів і мінеральних речовин, особливо заліза і кальцію, в раціоні має бути багато. Добре додавати до страв натуральну клітковину (1-2 ст. л. на день) і пити достатню кількість води. Це може очистити організм і знизить апетит. В меню має бути рослинна їжа з мінімальною або негативною калорійністю, а також риба і молочні продукти, багаті кальцієм і фосфором. Ці мікроелементи знижують вироблення гормонів. При цьому потрібно відмовитися від продуктів, які збуджують центральну нервову систему, – гострих прянощів, шоколаду, кави та чаю. – Якої дієти повинні дотримуватись хворі з діагнозом «ендемічний зоб»? -При такому захворюванні основним завданням є насичення організму достатньою кількістю йоду. Найбільше цього мікроелемента міститься в морепродуктах (печінки тріски, кальмарах, крабах, морській капусті). Багато йоду і плодах деяких рослин: хурму, фейхоа, фініках, чорноплідній горобині, смородині, чорносливі, яблуках, вишні, буряках, баклажанах, часнику, редьки, шпинаті, гречці. – Як відомо, щодо захворювань щитоподібної залози у групі ризику – люди похилого віку після 60 років. Яку профілактичну дієту ви порадите нашим читачам? – Щоб допомогти своєму організму і метаболічних процесів, пийте достатню кількість води. Це знизить апетит, позбавить від здуття живота, поліпшить обмінні процеси та допоможе уникнути запорів. Відмовтеся від занадто холодної або гарячої їжі, зменшіть кількість солі. У раціоні повинна бути їжа, багата йодом: морепродукти, каша з нешліфованого рису, яйця, вівсяна, пшоняна, гречана крупа, горох, сир, кисломолочні продукти, горіхи (кедрові, волоські, арахісові), редька, морква. Щодня на столі повинні бути продукти, що містять кобальт: печінка, риба, морква, буряк, зелений лук, перець, часник, зелень (щавель, кріп, кропива), журавлина, чорна смородина, бобові. Для підсолювання використовуйте йодовану сіль,яку додавайте в кінці приготування страв. У процесі готування можна допускати бурхливого кипіння, оскільки йод при цьому випаровується.

Зразкове меню при гіпотиреозі

Сніданок: 150 г гречки з двома-трьома м’ясними фрикадельками, стакан неміцного чорного або зеленого чаю. Другий сніданок: 150 г нежирного сиру і стакан несолодкого компоту із сухофруктів. Обід: 150 г пюре з картоплі і трохи відвареної моркви, 70 г відвареного м’яса і склянку фруктового компоту. Полуденок: тарілка супу з нежирним м’ясом або двома-трьома фрикадельками, склянку чаю. Вечеря: омлет з трьох яєць без жовтків і легкий овочевий салат, склянка несолодкого киселя. Перед сном: склянка кефіру.

Зразкове меню при гіпертиреозі

Сніданок: 150 г вівсяної каші на молоці, омлет з двох яєць, салат з капусти і яблук, заправлений сметаною,шматочок сиру. Другий сніданок: шматочок твердого сиру, підсушений шматочок хліба з висівками і склянку томатного соку. Обід: нежирний борщ на м’ясному бульйоні, відварне м’ясо, несолодкий компот. Полуденок: склянка відвару шипшини і дві-три галети. Вечеря: два-три м’ясні фрикадельки, трохи салату з моркви і капусти, 150 г сирної запіканки, стакан ягідного або фруктового компоту. Перед сном: склянка кефіру.

Зразкове меню при ендемічному зобі

Сніданок: 100 г сиру з молоком, 100 г каші (геркулесову або гречаної), одне яйце некруто, стакан відвару шипшини або чаю. Другий сніданок: одне яблуко або будь-який інший фрукт, невелика порція овочевого салату з оливковою олією і дрібкою йодованої солі. Обід: тарілка овочевого супу з рисом, 100 г відвареної яловичини і 200 г тушкованих овочів. Полуденок: Кілька галет і склянку фруктового компоту без цукру. Вечеря: 100 г вареної або тушкованої риби або курячого філе, 150 г каші (за бажанням), салат з морської капусти. Перед сном: склянка кефіру.

Читайте наші статті:

Лікуємо імпотенцію народними методами

Набряк ніг

Хронический гастрит

Весняний авітаміноз: необхідні вітаміни