Джерела рослинного білка

Джерела рослинного білка

Існує міф про повноцінному білку, згідно з яким ці білки містяться тільки в продуктах тваринного походження. Але це не зовсім так. Повноцінний білок або протеїн, повинен містити всі дев'ять незамінних амінокислот. В м'ясі і рибі є всі дев'ять, тому вони і вважаються повноцінними білками. Але насправді зовсім не всі білки їжі повинні містити всі дев'ять незамінних амінокислот. Кожна порція протеїну в меню не повинна бути повноцінною. Достатньо отримувати дев'ять амінокислот у необхідній кількості з дня в день, можна і в різні прийоми їжі. І, на думку більшості дієтологів, рослинні продукти надають повний спектр амінокислот. Інакше кажучи, якщо рослинний білок надходить з різних джерел, то організм не відчуває дефіциту в білках.

Головні представники рослинних білків - бобові

Лідирує серед бобових соя, але не відстають від неї сочевиця і нут. Арахіс також відноситься до бобових і в комбінації з цілісно-зерновим хлібом забезпечить організм усіма незамінними амінокислотами. І звичайно ж, багата протеїнами квасоля. Бобові не містять дев'яти незамінні х амінокислот, але якщо готувати їх з крупами, то організм отримає все необхідне.

Білок в крупах

Крупи часто розглядають лише як джерела вуглеводів, але насправді багато крупи вельми багаті протеїном. А якщо крупи готувати з бобами або квасолею, то можна отримати повний амінокислотний профіль. Крім протеїну крупи є джерелом клітковини, вітамінів групи В і мінералів, зокрема магнію і заліза. Особливо багаті протеїном дикий рис, необроблений овес і пшоняна крупа.

Білок в горіхах

Горіхи вважаються багатим джерелом омега-3 жирних кислот, але і білка в них дуже багато. Це ж відноситься і до горіховим масел. До того ж це зручна готова їжа, яка завжди під рукою. Горіхи і горіхове масло краще їсти в місці з вівсянкою або хлібцями з цільно-зерновий пшениці, так ви покриєте потребу у всіх амінокислотах.

Білок в насінні

У ряді джерел рослинних протеїнів стоять і насіння. Лідирує серед них кіноа. Також багаті білком гречка, насіння чіа, насіння соняшнику і гарбузове насіння. Насіння можна додавати до бобовим, так ви точно отримаєте всі незамінні амінокислоти. Рослинні білки насправді більш корисні. Крім етичних причин відмовитися від м'ясної протеїну, є й інші. Численні дослідження показують, що вегетаріанці рідше страждають хворобами серця, ожирінням, діабетом і гіпертонією. Джерело: Енциклопедія здоров'я, №4, 2016г

Схожі статті:

  • Препарати - джерела кальцію

    Якщо приймається з їжею кальцію недостатньо, то рекомендується вживати штучні джерела кальцію у вигляді таблеток. БУДІВЕЛЬНИЙ МАТЕРІАЛ Кальцій - хімічний елемент. Це найважливіший елемент кістков...

  • Харчування при захворюваннях щитовидної залози

    Про особливості харчування при захворюваннях щитовидки наша розмова з дієтологом-консультантом Оксаною Анатоліївною СМИРНОВОЇ (р. Харків). - Наскільки важлива дієта при такій патології? На що пот...

  • Яєчна шкаралупа -джерело кальцію відмінний

    чи Знаєте ви, що яєчна шкаралупа — це безцінне джерело наиполезнейших речовин для людини. Взагалі це дивовижна річ - яєчна шкаралупа! Почнемо з того, що найчастіше порушення обміну речовин почина...

  • Достатньо в організмі кальцію?

    Звернути увагу на проблеми з кальцієвим обміном бажано як можна раніше. Адже якщо розвинеться серйозний остеопороз, то найменший перелом буде гоїтися довго, а лікування цього захворювання не потр...

  • Сорбенти для очищення організму

    Сорбенти - це речовини, які поглинають та втримують різні сполуки, в основному розчинені у воді. Завдяки цій властивості вони широко застосовуються в медицині для очищення організму від токсинів....