Чим харчуватися взимку

їжа

Які продукти треба їсти взимку, щоб не нудьгувати, не хворіти, добре виглядати і, що найголовніше, не погладшати до літа Зиму багато хто з нас сприймають як час, який треба просто пережити, а якою ціною це робиться, мало кого хвилює. Раціон харчування стає калорійніший і жирніше, постійно знижений настрій, і його хочеться щось собі підняти, в першу чергу сладеньким і смачненьким, і в результаті ми маємо нездоровий колір обличчя, часті застуди, ламкі волосся і зайві кілограми.

Їжа в холоди

* Гаряча їжа. Їжте супи, рагу, каші та інші страви, охолоджені або розігріті приблизно до 40-50 градусів. Це оптимальна температура, щоб зігрітися і не обпекти слизову шлунка.

* Варені овочі. Хороших свіжих овочів не в сезон вдень з вогнем не знайдеш, тому їжте відварені або приготовані на пару.

* Менше крохмалю. Відмовтеся від білого хліба і здобної випічки, замініть його на житній, з висівками або зерновий. Якщо такий хліб важко знайти в магазині, тоді його можна спекти самостійно. Секрет корисного хліба простий: менше борошна першого сорту і побільше злаків, насіння і непросіяного борошна. До речі, такий хліб ситніше звичайного, так як містить повільні вуглеводи.

* Білок. Очень часто причиною частих застуд виявляється низьке споживання білка. Люди з якихось своїх причин перестають їсти м’ясо, рибу, сир, сир, бобові і в підсумку хворіють мало не кожен місяць. Без білкової їжі в нашому раціоні імунітет не зможе справлятися з вірусами і бактеріями.

Вітаміни взимку

+ Вітамін А. Помітили, що шкіра стала лущитися, обличчя виглядає втомленим, ніби ви постаріли відразу на 5 років? Змініть ситуацію за допомогою: хурми, моркви, гарбуза і овочевих салатів, заправлених оливковою або соняшниковою нерафінованою олією.

+ Вітамін Е. Робочий тиждень тільки почалася, а ви вже втомилися і будь-яка робота для вас здається важким, і ви все це списуєте на те, що взимку світла білого не бачите і мало буваєте на свіжому повітрі. Змініть ситуацію за допомогою: мигдалю, насіння соняшника, будь нерафінованої рослинної олії і бананів.

+ Вітамін В6. Стали втомлюватися більше звичайного, хоча спите по 8 годин, або ж вас замучила безсоння, стали занадто дратівливим? Змініть ситуацію за допомогою: червоного м’яса, висівок, дріжджів, квасолі, капусти, горіхів (не більше жмені вдень), нешліфованого рису, картоплі і бананів.

+ Вітамін С. Стали частіше хворіти, на обличчі або тілі проявилася судинна сітка, часто йде кров носом? Змініть ситуацію за допомогою: цитрусових, броколі, цвітної і білокачанної капусти, болгарського перцю, помідорів, яблук, обліпихи і шипшини.

+ Вітамін Н. Ви все частіше бачите в дзеркалі бліде обличчя без слідів рум’янцю, а волосся стали сухими і ламкими? Виправте ситуацію за допомогою: горіхів (не більше жмені вдень), молока, яєць, печінки, цвітної капусти, дріжджів і бананів.

Де брати вітамін D взимку

В теплу пору року нестачу вітаміну D, який виробляється під впливом сонячного світла, ми не відчуваємо. Достатньо 15-20-хвилинної прогулянки в сонячний день, і ми отримуємо без особливої праці денну дозу цього вітаміну, без якого страждають наші кістки, зуби, а також сильно знижується настрій. А поганий настрій ми зазвичай «лікуємо» чим-небудь жирним і солоденьким, і влітку наші улюблені речі чомусь не сходяться на животі. Виправити ситуацію допоможе нам капсула риб’ячого жиру і з’їдене один раз в день куряче яйце. Не зігрівайтеся за допомогою міцного алкоголю. Ефект буде вкрай нетривалий, і хвиля тепла зміниться ознобом. До того ж алкоголь в зимовий час — це серйозна небезпека: великий ризик втратити, контроль і отримати обмороження.

Вітамін D

Читайте наші статті:

Чи потрібно вечеряти?

Джерела рослинного білка

Скажи стресу ні!

Як збити температуру вдома

Жіночий журнал
http://vilebrequin.com.ua/